Katana matsuri 2020

V neděli 6. září 2020 proběhla v policejním muzeu v Praze slavnost mečů, nebo-li Katana matsuri. Byl to již pátý ročník této velmi zajímavé akce, na jejímž pořádání se tak jako v minulých ročnících podíleli Nihontō kenkyūkai – společnost pro studium japonského meče, Česko-japonská společnost a muzeum Policie ČR. Tato akce je podporována Japonskou ambasádou a je určená pro širokou veřejnost. Celá tato slavnost byla doslova nabyta různými ukázkami, přednáškami či prezentacemi. Na pořadu dne nebyl ovšem pouze japonský meč či některá japonská bojová umění (kendō, iaidō, kenjutsu, battōjutsu), ale například i šerm evropského typu a to jak sportovního tak i bojového.

V audiovizuálním sále muzea i v přilehlém venkovním parku proběhlo několik velmi atraktivních ukázek bojových umění zabývající se bojem s mečem. O ukázky japonského bojového umění iaidō se postaral pan Pavel Balvín, nositel 5. danu iaidō z oddílu Shinbukan Praha, kendō předvedli členové oddílu Katsubō kenrikai v čele s panem Tomášem Bergerem nositelem 5. danu kendō. Battōjutsu a kenjutsu školy Nakagawa ryū battōjustu předvedli členové Kenshōkan dōjō v čele s panem Pavlem Slavíkem nositelem 6. danu. Spolek evropských bojových umění (S.E.B.U.) – v čele se svým zakladatelem panem Milanem Babukou, ukázal boj holí a lukostřelbu. Milan LARS Štěpán se svojí skupinou Manus Regis předvedl ukázky evropského bojového šermu. O ukázku čínského taiji a samozřejmě i o sestavu s mečem se postarala Martina Slabá. Pan Miroslav Kodym se svými žáky (Aikidō Kenkyūkai Praha) předvedli japonský šerm kenjutsu školy Kashima no tachi a o ukázku naginatajutsu se postarali členové klubu Naginata gorenkai. Techniky tradičního ninjutsu předvedli členové Bujinkan Dōjō Prague v čele s panem Pavlem Slavíkem. Sportovní šerm kordem, šavlí a bodákem demonstrovali členové Ars Dimicatoria v čele s pány Leonidem Křížkem a Michaelem Kňažkem – šermířskými mistry.

Rozsáhlý doprovodný program obsahoval workshopy kaligrafie a origami, výstavu tušové malby D. Renčové, oblékání kimon a výstavní stánek s replikami chladných zbraní. T. Berger mluvil o japonském šermu kendō a iaidō. Členové Budō kenkyūkai ČJS (Společnosti pro studium tradičnéch bojových umění) přiblížili historii japonských válečníků samurajů a ninjů. M. Králík se rozhovořil o etiketě a údržbě japonského meče. B. Planka poukázal na základní pravidla v posuzování originality/pravosti meče. Ženský půvab do akce vnesla Ajna Kenning a její vystoupení japonského tance nihon buyō. O chuťové buňky návštěvníků se postarala restaurace Miyabi se svou japonskou kuchyní a na výborné sladkosti se po většinu dne stála fronta u stánku Japonské domácí cukrárny (K. Poskočilová). Celou akci nabízeli členové Klubu Čajovna tradiční i moderní japonské čaje. Stánek ČJS obsahoval mnoho prospektů a publikací propagujících a podporujících japonskou kulturu v ČR. Na akci nesměla chybět jednodenní výstava japonských originálů připravená členy Nihontō kenkyūkai. K vidění bylo hned několik mečů s tzv. tameshi mei – přípisem dosvědčujícím provedení sekové zkoušky tameshigiri. Vystaveno bylo několik krátkých čepelí včetně drobné genpukugatana (obřadního mečíku pro samurajské chlapce). Zájem budila také kolekce mečového příslušenství obsahující mečové záštity tsuba a další kovové součástky (kogai, kozuka, kogatana, menuki…). Zajímavostí byl i svitek ze 17. stol. menkyo určující přechod vědomostí v rámci stylu Musō kenshin ryū s ilustracemi a otiskem rukou mistra.

Podle pořadatelů se akce i přes určitá protiepidemiologická opatření zúčastnilo téměř 800 lidí (s hlídanou maximální účastí osob v jeden okamžik 500). Děkujeme všem – účinkujícím i pořadatelům za uspořádání další vynikající akce. Již nyní se těšíme na další ročník.

Text a foto: Martin Hradecký